آخرین خبرها

انتخابات ترکیه از نگاهی دیگر

10675746_1526716190941153_711314208659008190_nنویسنده: ابوالحسن خلج منفرد، رایزن فرهنگی سابق جمهوری اسلامی ایران در ترکیه

دیپلماسی ایرانی: حزب عدالت و توسعه در اولین سال هزاره سوم از درون شکاف های عمیق اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ترکیه سر برآورد. با رشد و تقویت یک طبقه اقتصادی و اجتماعی متوسط در ترکیه که همزمان با سیاست های باز اقتصادی تورگوت اوزال از سال های اول دهه هشتاد میلادی ظهور کرده بود ترکیه در زمینه سیاسی نیز شاهد تحولات سیاسی عمیقی در نیمه دوم دهه ۹۰ میلادی شد.

فشارهای نظام لائیک و کمالیست های این کشور که حاضر نبودند کانون قدرت سیاسی و اقتصادی را به دیگران واگذار کنند کشور را در بحران اقتصادی و سیاسی عمیقی فرو برد و موجب نارضایتی شدید مردم گردید. در شرایطی که کمالیست ها به هیچ عنوان تغییر شرایط موجود را برنمی تافتند حزب عدالت و توسعه از درون شکاف های عمیق اجتماعی ترکیه سر برآورد و با ارائه چهره ای متفاوت و بر تن کردن جامه ای نو تحت عنوان “محافظه کار دموکرات” وارد کارزار سیاست در ترکیه شد و سعی کرد با فاصله گرفتن از گرایشات ایدئولوژیک و با اتخاذ سیاستی عمل گرایانه، سیاست ها و برنامه های خود را در قالب احزاب فراگیر در ترکیه به مورد اجرا در آورد.

توجه و تاکید جدی بر انتظارات و اولویت های رای دهندگان و پرهیز از سیاست ها و اقدامات افراطی از مشخصه های بارز این حزب درآن سال ها بود. اولویت دادن به مسائل اقتصادی و در پیش گرفتن سیاست اقتصادی نئولیبرالیستی متکی بر بازار آزاد تاکید بر سیاست پیوستن به اتحادیه اروپایی و تعقیب روند گشایش سیاسی، فرهنگی و اجتماعی برای همه اقلیت های قومی و مذهبی ترکیه به همراه اتخاذ سیاست “صفر مشکل” در سیاست خارجی و گسترش روابط و همکاری های دوستانه با همسایگان از جمله ایران و عراق و سوریه، موجب اقبال فراوان به این حزب در داخل و خارج ترکیه گردید. بطوری که این حزب یکه تاز همه انتخابات برگزار شده در ترکیه تا سال ۲۰۱۱ در این کشور بود و با وجود فراز و نشیب های فراوان در عرصه سیاست داخلی و مقاومت نهادهای کمالیستی، حکومت تک حزبی عدالت و توسعه با کسب موفقیت های چشگیر اقتصادی در داخل و برقراری روابط دوستانه و سازنده با بسیاری از کشورها به ویژه همسایگان خود در خارج، توانست اقتدار بلامنازع خود را در ترکیه استمرار بخشد و آرام آرام همه سنگرهای مخالفین سرسخت داخلی یکی پس از دیگری به تسخیر حزب عدالت و توسعه درآمد.

……………………..

در فاصله انتخابات بهار گذشته وانتخاباتی که در ۱۰ آبان ماه برگزار شد رهبران حزب عدالت و توسعه با هوشمندی و با بهره گیری از تجربیاتی که در انتخابات دوره های گذشته اندوخته بودند با انجام تعدیل و در پیش گیری انعطاف در سیاست ها و برنامه های حزب تلاش کردند بار دیگر مطالبات و اولویت های رای دهندگان را در دستور کار خود قرار دهند و به مردم نشان دهند که پیام آنان را دریافت کرده اند. اولویت دادن به برنامه های اقتصادی و رفاه مردم در بیانیه انتخاباتی و شعارهای تبلیغاتی حزب، تاکید بر نقش امنیت و ثبات در کشور و کنار گذاشتن مشی اقتدارطلبانه و ارتباط صمیمی با مردم و نیز انعطاف در سیاست خارجی به ویژه در موضوع سوریه از نشانه های بازگشت حزب به سیاست های فراگیر بود که موجب شد آرا از دست رفته در انتخابات گذشته بار دیگر به سبد حزب عدالت و توسعه باز گردد. به طوریکه این امر حتی در نتیجه انتخابات در شهرها و مناطق کردنشین نیز به وضوح نمایان گردید.

رفتار و گفتار رهبران پیروز حزب حاکم در ترکیه پس از انتخابات اخیر حاکی از آن است که بنا به قول احمد داوواوغلو رییس حزب عدالت و توسعه، این بار رهبران این حزب پیام مردم را به خوبی درک کرده اند، هم پیام انتخابات ۱۷ خرداد و هم پیام انتخابات ۱۰ آبان. حضور داوواوغلو در مزار مولانا در شهر قونیه در شب اعلام نتیجه انتخابات و اظهار این جمله که “امشب، شب کاشتن بذر دوستی است” و تاکید او بر اینکه پیروزی بزرگ حزب، آنها را مغرور نخواهد کرد بلکه با تواضع و عزم بیشتر راه خود را ادامه خواهند داد و او به عنوان نخست وزیر ۷۸ میلیون نفر مردم ترکیه همت خود را به تقویت دوستی و از بین بردن فضای دو قطبی در کشورخواهد گماشت، نشانه هایی بر ادعای فوق است.

حقیقت این است که ایجاد صلح و ثبات در ترکیه و استمرار توسعه سیاسی و اقتصادی و گسترش رفاه اجتماعی در این کشور خواسته اصلی مردم مسلمان این کشور است و این همه را در گرو تقویت دوستی و همبستگی در بین مردم و نیز برقراری روابط دوستانه و برادرانه با کشورها و ملت های مسلمان همسایه می دانند و حزب عدالت و توسعه در دوره های اول و دوم حاکمیت خود کارنامه و تجربه موفقی در این زمینه دارد. به همین دلیل بود که وقتی مردم تعدیل و انعطاف در سیاست ها و تغییر در شعارهای انتخاباتی و رفتار حزب عدالت و توسعه را دیدند دوباره به این حزب اقبال کردند و آن را بر مصدر قدرت نشاندند. امید است بذر دوستی وعده داده شده توسط رهبر جوان و استراتژیست حزب عدالت و توسعه که در سال های اخیر در کوران سیاست وفراز و نشیب آن تجربه های خوبی نیز اندوخته به زودی به بار نشیند و ثمره آن را در سیاست های داخلی و خارجی ترکیه شاهد باشیم. باشد که دیگر بار در سایه دوستی و همکاری نزدیک کشورهای مسلمان منطقه به ویژه دو همسایه قدرتمند و صاحب نفوذ منطقه یعنی ایران و ترکیه به زودی صلح و آرامش در منطقه حاکم شود و بار دیگر گفتمان “شامگن” در منطقه احیا شود.

درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد نهال دشمنی برکن که رنج شمار آرد.

منبع:دیپلوماسی ایرانی با تلخیص

درباره‌ی سـلیمی

نویسنده و مترجم

همچنین ببینید

برنامه (فرهنگ و تمدن اسلامی)

https://www.aparat.com/v/9bmzX/ فصل اول: قسمت ا https://www.aparat.com/v/9bmzX/ برنامه (فرهنگ و تمدن اسلامی) پخش شده از شبکه …

قطر ۱۰هزار خانه سیار به زلزله زدگان ترکیه و سوریه هدیه می دهد

وزارت خارجه قطر از ارسال ۱۰ هزار خانه سیار به مناطق زلزله زده ترکیه و …

اسلام سیاسی، آری یا نه؟

اخیرا در ارتباط با اصطلاح «اسلام سیاسی» بگو مگوها و اظهار نظرهایی میان اهل دین …

گفت‌وگوی اختصاصی اصلاح وب با دکتر محمّد جهانگیری‌اصل درباب ترجمه‌های قرآن کریم توسّط دکتر عبدالرّحمن پیرانی و استاد عبدالعزیزسلیمی

اشاره: «محمّد جهانگیری اصل» متولّد ١٣۶۵ شهرستان اشنویه در نوار مرزی عراق و ترکیه، در سال …

۷ نظر

  1. من نه طرفدار جمهوری اسلامی ام و نه سیاست خارجی اش رو درست می دونم اما ایران بسیار منطقی تر از کشورهای مخالفشه.

    در عجبم چطور پس از ۱۴۰۰ سال باز هم رسانه های عربی ایرانیان را مجوسی و طرفدار یزدگرد می دانند!!!

    ۲۵۰ هزار در سوریه کشته شدند طبق آمار سازمان ملل ۱۰۰ هزار از این قربانیان سربازان ارتش سوریه هستند … من نمیگم بشار جنایت نکرده اما طرف مقابل فرشته نیست … اضمحلال حکومت سوریه و ارتش آن دردی را دوا نمی کند تنها یک عراق و یا لیبی دیگر را بوجود می آورد کشورهای پشتیبان معارضان سوری به دنبال منافع خودشونن هرچن به قیمت نابودی سوریه و تاریخ و آثار باستانی اون کشور و از همه مهمتر اضمحلال ملت سوریه باشد. متاسفانه

  2. چرا باور نکنم شما که دروغ نمیگید. من تنها از این انتقاد می کنم که اخوان چشمش را بسته و دنبال عربستان و قطر و ترکیه رفته چون اونها از ایران متنفرند پس باید اخوان و حماس علیه ایران موضع گیری بکنن … تازه ما نمی دونیم هدف نهایی این کشورها چیه شاید اینها اصلا نوکر غرب باشند (که هستند) نباید اخوان المسلمین علیه ایران نفرت پراکنی کند.

    کتاب تاریخ معاصر ایران که در دبیرستان ها تدریس میشه فصل آخرش در مورد اخوان و تاثیر مرحوم البنا و قطب است بر جهان اسلام … شما می دونید اختلاف شیعه و سنی بهانس آمریکا و روسیه مسلمانان را به جان هم می اندازند رهبر ایران بارها و بارها از اون دسته از مراجع و شیعیان تفرقه افکن برائت جسته و اونها رو انگلیسی دونسته تازه اون شیعیان تندرو حکومت ایران و شخص رهبر رو تکفیر می کنند.

    دشمنی با ایران به نفع اخوان نیست.

  3. شما می فرمایید : من از پشت عینک نژاد و قوم به مردم ، رویدادها و سیاست ها نگاه نمی کنم

    از آنجاییکه من همیشه به سایت شما سر می زنم به وضوح می بینم که شما از عینک اخوان به مسائل نگاه می کنید و یک حزب سیاسی جلوه گر حق شده براتون چون یک پست از شما ندیدم که اشتباهات اخوان رو نشون بدید همیشه مخالفان اخوان از نظر شما بد و مفسد و بیدین و …. هستند و اخوانی ها هم پاک و خدوم و معصوم و بی آلایش

    • سلام
      من عضو (اتحادیه علما) که ریاست آن با دکتر قرضاوی و دبیرکلش دکتر علی قره داغی است هستم، برای باورها ، شخصیت ها و تاریخ اخوان احترام قائل هستم، اما اخوان حزبی و تشکیلاتی نیستم. آزادید باور کنید یا نکنید.

  4. آفرین بر شما, درستش همینه, انشالله همه ملت ها با صلح و دوستی کنار هم زندگی کنن بقول ابراهیم احمد

    گه لان هه موو برای منن … هه ر ؛زورداران؛م دوژمنن

  5. عکس این خبر فتوشاپه … عکس پشت سر اردوغان عکسه آتاتورک هستش نه سلطان محمد فاتح … ترکها خیلی روی آتاتورک حساسند اگر اردوغان چنین کاری را بکند ترکیه قیامت میشه …

    من با سیاست خارجی ایران موافق نیستم اما دشمنان این کشور شب و روز ایران را متهم به صفویت می کنند درحالیکه اسم یک پادشاه صفوی بر روی یک کوچه نیز گذاشته نشده پس از انقلاب هم دولت جمهوری اسلامی در اصفهان مجسمه های شاه اسماعیل و شاه عباس رو تخریب می کنه

    اما دولت ترکیه آزاده که عثمانی گری کنه همون دولت عثمانی که تاریخش تماما تجاوز و تعدی ملت های دیگر و اشغال سرزمینشان است فقط بروید ببینید ینی چری رو از چه کودکانی و چگونه تولید کردند که انسان رو شرمزده می کنه.

    من واقعا نمی دونم اینهمه دفاع و حمایت شما بعنوان یک کرد از ترکیه و دولت و تاریخ آن چه معنایی داره مگه شما این خبر رو نشنیدید هفته پیش ترکها در ارومیه به یک والیبالیست کرد چه فحاشی هایی می کردند تا جاییکه خانواده والیبالیست کرد سالن رو ترک کردند شما جنایت ترکها رو در روستاهای قارنا و قلاتا و شهر قروه و سریش آباد رو فراموش کردید.

    ما کردهای بدبخت بیچاره زمین کسی رو اشغال نکردیم اما یه ستاره هم تو آسمون نداریم بهمونم توهین میشه و ترکها در تاریخشان یا ما را نخواستند یا برای نوکری کردن و زیرفرمان بودن خواستن زشته بخدا زشته

    اسلام و دین ما جای خودش اما شما برادران اخوانی یک کم در مورد ملت خودتان و رنج و محرومیتشان حرفی بزنید بوالله قسم از اون کاری که تورکها کردند قلب هر کردی آتیش گرفته

    • با سلام به شما
      من از پشت عینک نژاد و قوم به مردم ، رویدادها و سیاست ها نگاه نمی کنم ، من شیفته دست و دلپاکی، دادگری و توسعه و آزادی برای همه انسان ها و ملت ها از جمله حق مردم کرد برای برخورداری از تمامی حقوق ملی و طبقاتی و اجتماعی و داشتن دولت مستقل به معنای واقعی هستم. من به سران عدالت و توسعه به خاطر احترام به حقوق همه اقوام و مذاهب، پیشرفت های انکار ناپذیر در حوزه های سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی همچون رهبران ژاپن و کره جنوبی و بسیاری از کشورهای اروپایی – البته در سیاست های داخلیشان- احترام قائل هستم. و همه خودکامکان، دغل دزدان ، دروغگویان و گروه هایی را که با نام دین و مذهب و ملیت در میدان سیاست تجارت و حکومت می کنند، بیچاره، بد عاقبت و شکست خورده می شمارم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *