پرفسور محمد گورمز، ریاست دیانت ترکیه، سخنان مبسوطی درباره عاشورا، حماسه کربلا و نقش آن در وحدت امت اسلامی ایراد و با اظهار خرسندی از حضور خود در این اجلاس، تصریح کرد: انتخاب عنوان “امام حسین و وحدت مسلمانان” برای این نشست، انتخابی به جا و شایسته است، زیرا امام حسین(علیه السلام) و محبت آن حضرت، نقطه اتحاد و برادری میان مسلمانان است و سنت پیامبر(صلی الله علیه و اله وسلم) و اهل بیت آن حضرت را نمی توان از هم جدا کرد.
به گزارش «شیعه نیوز»، دومین اجلاس سالانه عاشورا با عنوان “محبت امام حسین(علیه السلام) برای وحدت امت اسلامی” در آخرین روز ماه ذی الحجه سال ۱۴۳۴ در سالن شهرداری استانبول با حضور مسولان موسسه های آل البیت و تنی چند از علما وفضلا و سخنرانی ریاست دیانت ترکیه و مسوول مؤسسه آل البیت در استانبول برگزار شد. در این مراسم که با اعلام تأسیس رسمی “وقف شیعی” در ترکیه” همراه بود، ابتدا پروفسور حسین حاتمی در مقام و منزلت امام حسین(علیه السلام)، نقش وحدت بخش آن امام شهید و حماسه پرشور کربلا در میان مسلمانان سخنرانی کرد، سپس حجت الاسلام موصلی به نمایندگی از طرف آیت الله العظمی سیستانی، حجت الاسلام و المسلمین شهرستانی و مؤسسه های آل البیت در کشورهای مختلف، اظهار کرد: همه فرقه های اسلامی اتفاق نظر دارند که امام حسین(علیه السلام)مسبط پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله وسلم) است و آیاتی از قرآن کریم در شأن اهل بیت(علیهم السلام)، از جمله امام حسین(علیه السلام) نازل شده است. همگان احادیثی را از پیامبر(صلی الله علیه و اله وسلم) نقل می کنند که فرمود: «حسین منی و انا حسین؛ هر کس او را آزار دهد گویا مرا اذیت کرده است.»
او افزود:. هیچ یک از مسلمانان رضایت ندارد که مایه آزار رسول خدا شود، بنابراین هر کس در زمینه آزار و ظلم و ستم بر امام حسین(علیه السلام) لاش کند، از مدار مسلمانی بیرون رفته است. انقلاب حسینی، رسالت نبوی و شور و حماسه عاشورا، سرمایه ارزشمندی برای وحدت میان مسلمانان به شمار می رود.حجت الاسلام موصلی که مسولیت مؤسسه آل البیت را در مسکو بر عهده دارد، به تجربه شخصی خود در برگزاری مراسم بزرگداشت عاشورا با مشارکت همه مؤسسات شیعی آن سرزمین اشاره کرد و گفت: ما بر این باوریم که اسلام، دین محبت، صلح و گفت وگو است و آیات و روایات بسیاری در این زمینه وجود دارد.او با یادآوری حضور نخست وزیر ترکیه در مراسم عاشورای چند سال گذشته در استانبول و سخنان مهم اردوغان در تبیین عظمت عاشورای حسینی، آن را نشانی از جایگاه برجسته این حماسه با شکوه در وحدت اسلامی دانست و افزود: شخصیت های اعتدال گرایی مانند پروفسور محمد گورمز می توانند با همفکری و هم اندیشی، راه را برای وحدت میان فرقه های مختلف اسلامی هموار کنند و مانع تفرقه در میان مسلمانان شوند.
در ادامه مراسم، رحمانی ،مدیر موسسه آل البیت در استانبول گزارشی از سابقه برگزاری سمینار عاشورا ارائه داد و تصریح کرد: حاضر شدن پروفسور محمد گورمز در بعثه حضرت آیت الله سیستانی در مکه مکرمه و دیدار با حجت الاسلام والمسلمین شهرستانی، نشان از وحدت میان مسلمانان است. مؤسسات آل البیت با مدیریت حجت الاسلام والمسلمین شهرستانی که محبت را بهترین سلاح می داند، توانسته اند نقش وحدت آفرینی در میان مسلمانان ایفا کنند و در عمل نیز ثابت کرده اند که با عنایت به روح و قدرت و اتحاد، حضور مؤثرتری در محافل اسلامی خواهند داشت. او با تاکید بر اینکه در تاریخ ترکیه، همیشه رگه هایی از افراط و تندروی وجود داشته است، گفت: اما این جریان همواره با مخالفت نیروهای طرفدار وحدت و اعتدال روبرو شده است. امروز نیز که به همت ریاست امور دیانت، ندای وحدت برخاسته است، تندروها احساس خطر کرده اند، اما از ریاست دیانت می خواهیم که ما را همواره در کنار خود بدانند.رحمانی در پایان با ابراز امیدواری از اینکه تأسیس وقف آل البیت بتواند در راستای اهداف خیرخواهانه مؤسسات آل البیت نقش درخشانی ایفا کند، به سخنان ناشایست مفتی ایغدیر بر ضد شیعیان اشاره کرد و از ریاست امور دیانت ترکیه خواست که این موضوع را توضیح و بررسی و پیگیری قرار دهد.
در ادامه، پرفسور محمد گورمز، ریاست دیانت ترکیه، سخنان مبسوطی درباره عاشورا، حماسه کربلا و نقش آن در وحدت امت اسلامی ایراد و با اظهار خرسندی از حضور خود در این اجلاس، تصریح کرد: انتخاب عنوان “امام حسین و وحدت مسلمانان” برای این نشست، انتخابی به جا و شایسته است، زیرا امام حسین(علیه السلام) و محبت آن حضرت، نقطه اتحاد و برادری میان مسلمانان است و سنت پیامبر(صلی الله علیه و اله وسلم) و اهل بیت آن حضرت را نمی توان از هم جدا کرد.او با اشاره به تماس های گسترده خود با علمای ایران، عراق، لبنان، سوریه و دیگر کشورها، تاکید کرد: باید برای مقابله با اندیشه افراط گرایی تکفیری ها دست به دست هم داد. ما مسلمانان را چه شده است که در کشورهای مختلف اسلامی به جان یکدیگر افتاده ایم؟ ما درحالی گرفتار این وضعیت شده ایم که حماسه کربلا را پیش روی خود داریم و اگر تحلیل درستی از آن داشته باشیم، می توانیم خود را از این وضعیت نجات دهیم. اگر هدف امام حسین(علیه السلام) را در می یافتیم و آرمان های واقعه عاشورا را می شناختیم، به این روز نمی افتادیم. این چه آیین و اخلاقی است که در کشورهای اسلامی، مانند عراق، مساجد و بازارها را منفجر می کنند، به حسینیه ها حمله می برند و همه این فجایع را به نام اسلام مرتکب می شوند؟
ریاست دیانت ترکیه افزود: باید در اندیشه فرو رفت و ریشه این کجروی ها را شناخت. همه مسلمانان از هر گروه و مذهبی باید به فکر باشند و برای این فجایع، فکری کنند. چه بر سر مسلمانان آمده است که اینک سه پایتخت بزرگ اسلامی، قاهره، دمشق و بغداد در آتش می سوزد و مسلمانان، با نام اسلام و شعار الله اکبر، یکدیگر را به قتل می رسانند؟ تا این لباس مقدس روحانیت را بر تن دارم، برای وحدت و یکپارچگی مسلمانان تلاش خواهم کرد. امام حسین(علیه السلام)، میراث بزرگ پیامبر اکرم(صلی الله علیه و اله وسلم) است. امام حسین(علیه السلام)، نماد آزادی و عدالت و حقیقت است و همه از شیعه و سنی، باید ارزش هایی را که آن امام برای تحقق آنها جان خود را تقدیم کرده است، پاس دارند.او با اشاره به اظهارنظر اختلاف برانگیز مفتی منطقه ایغدیر، با بیان اینکه هیأتی را مسوول پیگیری این امر خواهد کرد، گفت: امور دیانت ترکیه، ۱۲۸ هزار کارمند دارد؛ در این میان ممکن است افرادی نیز سخنان اشتباهی بر زبان آورند اما باید دانست که این سخنان، موضوع امور دیانت نیست. اجازه نخواهیم داد کسی با عنوان رسمی، بر ضد برادران جعفری ما سخن بگوید.