ادعا میشود که رژیم سوریه برای حفظ خود به حزب کارگران کردستان ترکیه (پ ک ک) تکیه میکند. این حزب بخشهایی از نواحی مرزی با ترکیه را تحت کنترل خود دارد. پ ک ک این ادعا را رد میکند.
۲۵۰ کرد سوری در خاک عراق در نزدیکی منطقه دومیز، واقع در ۱۲۰ کیلومتری مرز سوریه پناهنده شدهاند. آنها از داستان فرارشان میگویند. “روش” یکی از آنهاست. مردی سی ساله که در شهر کردنشین قامیشلی سوریه در تظاهرات ضد بشار اسد شرکت کرده است.
روش میگوید سالها پیش خدمت سربازیاش را انجام داده ولی پس از شروع ناآرامیها دوباره به ارتش فراخوانده شده و از ترس فرار کرده است. از ترس این که مبادا مجبور شود بر روی مخالفان حکومت شلیک کند. روش به قاچاقچیها پول داده که از مرز عبورش دهند.
سوءاستفاده از ضعف اپوزیسیون
روش میگوید مخالفان در سوریه با هم متحد نیستند و بسیاری از گروههای کرد ضعیفاند. به گفته او همین موضوع به حزب کارگران کردستان ترکیه امکان داده تا از اوضاع به نفع خود سوءاستفاده کند. حزبی که دهها سال ست با حکومت مرکزی ترکیه میجنگد.
پ ک ک سالهاست که با دولت مرکزی ترکیه در حال جنگ است
عبدالله اوجالان، رئیس حزب کارگران کردستان ترکیه سالها در سایه حکومت سوریه علیه ترکیه جنگید تا دهه نود میلادی که سوریه او را از خاک خود بیرون راند و آواره جغرافیای پهناور جهان کرد. عبدالله اوجالان بالاخره در کنیا به چنگ نیروهای امنیتی ترکیه افتاد.
از آن زمان نیروهای “پ ک ک” در کوههای صعبالعبور شمال عراق مامن جستند و حملات خود به ترکیه و ایران را از آن جا سازمان دادند.
ترور کردهای اپوزیسیون
بر اساس یک گزارش سایت آلمانی “تاگسشاو”، با شروع جنبش اعتراضی در سوریه حدود ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر از اعضای “پ ک ک” به خاک سوریه نفوذ کردهاند و این کار با موافقت بشار اسد صورت گرفته است. روش میگوید که حضور نیروهای پ ک ک پیشتر نامحسوس بود، اما پس از مدتی حسابی مشغول فعالیت شدند.
همچنین ادعا میشود که رژیم دمشق اعمال بخشی از سیاست خشونت و سرکوب را به “پ ک ک” واگذار کرده است. این حزب دارای مدرسه و دادگاههای ویژه خودش شده و حتی دست به مجازات کردهای سوری میزند که در اعتراضها علیه اسد شرکت کنند.
“فاریس تمو” پسر “مشعل تمو” از رهبران کردستان سوریه که سال قبل کمی پس از آزادی از زندان ترور شد این ادعا را تایید میکند. او در اربیل، مرکز اقلیم کردستان عراق پناهند شده و میگوید پدرش نماینده “جنبش آینده” کردستان در شورای ملی سوریه بود. به گفته “فاریس تمو” پدرش تنها کسی بود که میتوانست کردها را علیه “پ کا کا” متحد کند و به همین خاطر هم به فرمان اسد و به دست عوامل “پ کا کا” یا آدمکشانی که با این حزب نزدیکاند ترور شد.
منافع دوجانبه
معامله رژیم سوریه با حزب کارگران کردستان ترکیه برای هر دو منافعی دارد. حکومت کنترل مناطق مرزی شمال سوریه را به آنها واگذار میکند و خود با خیال راحت سرگرم سایر نقاط میشود. منابع دیگری مدعی میشوند که “پ ک ک” ضمن دریافت پول از رژیم سوریه از مردم روستاهای مرزی نیز اخاذی میکند، قاچاق کالا را سازمان میدهد، به جاسوسی برای حکومت میپردازد و دست به سرکوب مخالفان میزند.
ابراهیم کوثر، نماینده شاخه سوری حزب کارگران ترکیه، “پ ی د” همه این ادعاها را رد میکند. او هم ساکن اربیل است و میگوید “پ ک ک” در سوریه فعال نیست و همه چیز در دست شاخه سوری است. او تاکید میکند که گروهاش برای دفاع از خود از هیچ خشونتی فروگذار نیست، البته فقط برای دفاع، وگرنه حزبی صلحجو است و طرفدار حکومتی دمکراتیک.
پایان رژیم سوریه، آغاز جنگ داخلی در کردستان؟
کردها علیه کردها؟
کردهای عراق سخنان ابراهیم کوثر را خلاف حقیقت میدانند. کردهایی که نمیخواهند نامشان برده شود میگویند هیچ فرقی میان “پ ک ک” و “پ ی د” نیست. به گفته آنها مدتی است که هزاران جنگنده “پ ک ک” دست در دست رژیم سوریه گذاشتهاند. کردهای عراق هشدار میدهند که «رژیم اسد احتمالا تا شش ماه دیگر دوام نخواهد آورد و آن وقت اعضای “پ ک ک” به عنوان خائن وسیله کردهای سوری به سزای اعمالشان خواهند رسید.»
کردهای عراقی ضمنا نگران آن هم هستند که پس از سرنگونی حکومت اسد در منطقه کردستان سوریه جنگ داخلی درگیرد و به ارتش ترکیه امکان دخالت در آنجا را بدهد.
ولی شاید همه چیز برخلاف گمانهزنیهای فعلی پیش برود. شاید “پ ک ک” پس از سرنگونی اسد تلاش خود را بر این گذارد که نقاب فرشته نجات بر چهره خود زند. به این معنا که در صورت وقوع یک جنگ داخلی خود را حامی کردهای سوریه قلمداد کند. این یک موقعیت خوب برای حزبی است که سالهاست نفوذ خود را از دست داده است.
روش و امثال او تنها یک چیز میخواهند: بازگشت صلح به سوریه!
منبع: سایت بخش فارسی دویچویله آلمان
http://www.dw.de/dw/article/0,,15855123,00.html
متن زیر عکس این تحلیل دویچه وله رو نشون میده کردها و ارتش آزاد با هم علیه داعش و النصره و … متحد شده اند.
به گزارش کردپرس
«صالح مسلم» رهبر حزب اتحاد دموکراتیک:
داعش به دنبال قطع ارتباط سه منطقهی کردنشین سوریه
صالح مسلم ضمن تحلیل تحولات اخیر کوبانی، از همکاری حکومت سوریه با گروه تکفیری داعش خبر داد.
به گزارش کردپرس به نقل از روزنامه ی اوزگور گوندم، صالح مسلم رهبر حزب اتحاد دموکراتیک (PYD) دیروز در جمع کردهای مقیم نروژ به تحلیل آخرین تحولات سیاسی – نظامی مرتبط با کردها در شمال سوریه پرداخت.
صالح مسلم اعلام کرد: «حملات چند روز اخیر گروه افراطی داعش به منطقه ی کردنشین کوبانی در شمال سوریه، دارای اهداف استراتژیک خاصی است. از آن جایی که کوبانی در وسط هر دو منطقه ی کردنشین دیگر یعنی در میانه ی جزیره و عفرین قرار گرفته، داعش می خواهد با کنترل کوبانی، ارتباط هر سه منطقه ی جزیره، کوبانی و عفرین را قطع کند و اجازه ندهد که سه خودگردانی کانتونی این مناطق با هم دیگر در ارتباط باشند».
صالح مسلم در ادامه افزود:« صبح امروز با رفقای منطقه ی کوبانی تماس گرفته و از وضعیت آخرین درگیری ها کسب اطلاع کردم. واقعیت این است که واحدهای دفاع از خلق (YPG) در این منطقه از حمایت و کمک های ارتش آزاد سوریه و همچنین از حمایت های مردمی برخوردار هستند و توانسته اند در درگیری های کوبانی طی دو روز، یک صد نفر از نیروهای عضو گروه تکفیری داعش را از میان بردارند که اجساد بسیاری از این کشته شدگان در دست نیروهای ماست».
صالح مسلم در ادامه و در خصوص احتمال همکاری های نظامی بین رژیم بشار اسد و گروه تکفیری داعش گفت:« داعش در حمله به مناطق کردنشین سوریه از تانک های رژیم بشار اسد استفاده می کند و رژیم باید توضیح دهد که این تانک ها چگونه به دست داعشی ها افتاده است. ما همچنین بر این باوریم که در عملیات انتحاری چند روز پیش شهرداری قامیشلو که منجر به شهادت ۱۱ شهروند کُرد شد، احتمال دخالت نیروهای امنیتی رژیم بشار اسد وجود دارد و شواهد نشان می دهد که همکاری هایی بین داعش و دمشق وجود دارد».
صالح مسلم رهبر حزب اتحاد دموکراتیک کردهای سوری، از دهه ی نود با عبدالله اوجالان ارتباط نزدیک داشته است. وی مقطع دبیرستان را در سوریه به پایان رسانده و برای ادامه ی تحصیل به ترکیه رفته و در دانشگاه استانبول در رشته ی مهندسی شیمی تحصیل کرده و پس از آن به مدت چند سال در تاسیسات نفتی عربستان سعودی کار کرده است. صالح مسلم سال گذشته در درگیری های شمال سوریه یکی از پسران خود را از دست داد. احزاب عضو شورای مهینی کردهای سوریه (نزدیک به بارزانی) صالح مسلم و حزب اتحاد دموکرایتک را متهم به انحصارطلبی و تمامیت خواهی کرده و بر این باورند که وی با استفاده از نیروی شاخه ی نظامی حزب خود (YPG) سه خودگردانی جزیره، کوبانی و عفرین را ایجاد کرده و به دیگر احزاب کُرد سوری اجازه ی فعالیت نمی دهد. در مقابل، صالح مسلم نیز چندی پیش در گفتگو با کردپرس اعلام کرد که همه ی احزاب کُرد سوری می توانند در انتخابات شرکت کرده و در خودگردانی های سه گانه دارای پست باشند. همچنین عبدالسلام مصطفی از معاونین صالح مسام و مسئول سیاست خارجی حزب اتحاد دموکراتیک در گفتگو با کردپرس، احزاب عضو شورای میهنی را به خودداری از خدمت و فعالیت مردمی و اجتماعی متهم کرده و اعلام کرد که این احزاب صرفا به دنبال پست و موقعیت بوده و حاضر نیستند برای کردهای سوریه قدمی بردارند.