بررسی بحران کشورهای عربی و قطر
سـلیمی
2017/06/07
اجتماعی, اهل سنت, بین الملل, سیاسی
2,687 بازدید
✅
دکتر جمال عبدالله، عضو هیات علمی دانشگاه آکسفورد و کارشناس مسائل کشورهای خلیج،
❇️وی نارضایتی برخی از کشورهای عربی خصوصا عربستان سعودی از قطر به دلیل سیاست خارجی مستقل این کشور و حمایت از بعضی جنبشهای اسلامی را دلیل اصلی این بحران عنوان کرد.
جمال عبدالله افزود: “شورای همکاری خلیج در سال ۱۹۸۱ تاسیس شد که یکی از اهداف آن «سیاست خارجی مشترک» بود. اکنون ۶ عضو این شورا ۶ سیاست خارجی مستقل دارند. شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی که در سال ۱۹۹۵ امیر قطر شد، تلاش کرد قطر را از زیر سایه عربستان سعودی خارج کند. در حال حاضر وقتی به سیاستهای کشورهای حوزه خلیج نگاه میکنیم، وضعیت منحصر به فرد قطر را در صحنه بینالمللی مشاهده میکنیم”.
وی با تاکید بر این نکته که تاثیرگذاری قطر در ۲۰ سال اخیر روز به روز بیشتر شده، تصریح کرد: “عربستان سعودی و برخی از کشورهای عربی از سیاست خارجی مستقل قطر به شدت ناراضی هستند. عربستان سعودی خواهان پایان یافتن نقش فعال بین المللی قطر و بازگشت این کشور به سیاستهای پیش از ۱۹۹۵ است”.
محمد مختار شنقیطی، نویسنده و کارشناس سیاسی اهل موریتانی نیز در این زمینه گفت: “این حملات علیه قطر از مدتها پیش در حال برنامهریزی بود. این بحران توسط جریان ضد انقلاب عربی به رهبری عربستان سعودی و امارات متحده عربی است که برای تضعیف نیروی قطر طرحریزی شده است. این اقدامات که مملو از افترا و تهدید است سیاست خارجی قطر را که همواره در کنار ملت عرب ایستاده، هدف قرار داده است”.
شنطیقی با تاکید بر این که سیاست خارجی قطر به مانند ترکیه بر اساس حمایت از مردم منطقه و دفاع از حقوق آنها شکل گرفته است، اظهار داشت: “همان طور که ترکیه در ۱۵ جولای هدف قرار داده شد، قطر نیز به همان شکل هدف قرار گرفته است. رسانههای امارات متحده عربی که در جریان کودتای نافرجام در ترکیه نیت واقعی خود را نشان دادند، در این جریان نیز با همان افترا و دروغ پراکنی به قطر حمله میکنند”.
– بحران کشورهای عربی با قطر از کجا شروع شد؟
خبرگزاری رسمی قطر، شامگاه ۲۳ مارس از قول شیخ تمیم آل ثانی، امیر قطر؛ اظهارات «ضد آمریکایی و ایران دوستانه» منتشر کرد. اما بلافاصله دولت قطر با اعلام حمله اینترنتی به پایگاه خبرگزاری رسمی قطر، خواستار عدم توجه به این اظهارات شد. به رغم تکذیبیه خبرگزاری رسمی قطر و مقامات این کشور، انتشار اظهارات جعلی امیر قطر در بسیاری از رسانههای عربی ادامه پیدا کرده بود.
در ماه ژوئن نیز ایمیلهای هک شدهای که گفته میشود متعلق به یوسف اتیبه، سفیر امارات متحده در آمریکا است، نشان میدهد که وی ارتباطات نزدیکی با بنیاد دفاع از دموکراسی که به نزدیکی با اسرائیل شناخته میشود داشته و تلاش کرده است تا سیاست مشترکی در برابر ترکیه و قطر پیریزی کند.